Opvanglocatie Beurtschipper

Voor de opvang van asielzoekers op locatie Beurtschipper 3 in Nijkerk is een programma opgesteld, waarbij 75 personen worden opgevangen. Er is ook ruimte voor beveiliging, woonbegeleiding en recreatie.

Inrichting en Ontwerp

Ontvangst en Beveiliging

Bij aankomst op het terrein is er een ruimte voor beveiliging en woonbegeleiding. Hier moeten bewoners zich melden wanneer ze het terrein op- of afgaan. Ook omwonenden kunnen hier terecht voor vragen.

Buitenterrein

Op het buitenterrein komt een ruime fietsenstalling. Ook is er ruimte voor buitenactiviteiten, zoals een tafeltennistafel.

Wonen

De woonruimte is verdeeld in eenheden voor 2 tot 3 personen. Elke eenheid heeft ongeveer 18 m² en bevat twee bedden, kastruimte en een klein zitgedeelte. Er zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en douches, op elke verdieping. Op de tweede en derde verdieping komt een gezamenlijke recreatieruimte, die ook gebruikt kan worden als woonkamer/woonkeuken. Hier kunnen bewoners zelfstandig koken en deelnemen aan gezamenlijke activiteiten.

Verkeer en Veiligheid

Door de komst van de opvanglocatie kan het verkeer in de buurt veranderen. Om verkeersveiligheid te waarborgen, nemen we de volgende maatregelen:

  • Instellen van een tijdelijke 30 km-zone rondom de opvanglocatie.
  • Aanduiden van veilige looproutes naar omliggende gebieden.
  • Creëren van een veilige oversteekplaats bij de ingang van de opvang met kanalisatiestrepen (lijnen op het wegdek die voetgangers begeleiden).
  • Plaatsen van waarschuwingsborden bij de oversteekplaats.

We houden de verkeerssituatie goed in de gaten en passen de maatregelen aan als dat nodig is.

Situatietekening verkeersmaatregelen Beurtschipper

Toekomstig gebruik en afspraken met de eigenaar

Er wordt een huurovereenkomst gesloten voor de locatie Beurtschipper, met een huurperiode van minimaal 5 jaar en maximaal 10 jaar. Na deze periode wordt bekeken of de locatie voor andere doelgroepen gebruikt kan worden, mits de vergunning wordt verlengd.

De gemeente is verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen. De medewerkers van het bedrijf dat ook in het gebouw gevestigd is, hebben aangegeven dat de vluchtelingen en hun medewerkers gescheiden moeten worden. Dit wordt in het ontwerp meegenomen.

Participatieproces

Om de omgeving bij het plan te betrekken, hebben we verschillende activiteiten georganiseerd: een lunchbijeenkomst voor medewerkers, een meedenkbijeenkomst voor buurtbewoners en ondernemers, een online vragenlijst en persoonlijke gesprekken. Zo konden we de zorgen, wensen en ideeën van de betrokkenen verzamelen en meenemen in het plan van aanpak.

Samenvatting van de resultaten:

  • Medewerkers van het bedrijf hechten veel waarde aan een veilige en gescheiden werkomgeving, zonder overlast van de bewoners van de opvang.
  • Omwonenden en ondernemers noemen verkeersveiligheid, het beperken van overlast, en het belang van een aanspreekpunt als belangrijke punten.
  • Uit de online vragenlijst kwam naar voren dat verlichting, uitstraling en groenvoorzieningen van belang zijn voor de buitenruimte.
  • 68% van de respondenten vindt verkeersveiligheidsmaatregelen nodig.
  • Voor dagbesteding zijn integratieactiviteiten, betaald werk en onderwijs belangrijk.
  • De meeste respondenten vinden 24/7 woonbegeleiding en een goed contact met de buurt belangrijk voor de veiligheid.

Verwerking van de uitkomsten in het plan van aanpak

We hebben de opmerkingen en wensen uit de omgeving verwerkt in het plan. Dit houdt in:

  • Maatregelen voor verkeersveiligheid, zoals extra verlichting.
  • 24/7 woonbegeleiding en beveiliging op de locatie.
  • Er komt een vast aanspreekpunt voor omwonenden voor vragen en zorgen.
  • Extra aandacht voor dagbesteding en werk, en het stimuleren van deelname voor vluchtelingen.
  • Taalonderwijs en meertaligheid bij woonbegeleiding.
  • De buitenruimte wordt ingericht met groen en goede verlichting.
  • Er worden extra ondergrondse afvalcontainers geplaatst voor beter afvalbeheer.
  • Er is een calamiteitenfonds voor extra maatregelen, zoals mobiele camera’s of extra verlichting.

Op de pagina Downloads is het hele participatieverslag van opvanglocatie Beurtschipper 3 te downloaden. 

Informatiebijeenkomst plan Beurtschipper 

Wij kunnen ons voorstellen dat u nieuwsgierig bent naar het plan van aanpak en het ontwerp voor de Beurtschipper 3. U vindt het plan op de pagina Downloads. Wilt u een mondelinge toelichting en heeft u nog vragen? Dan nodigen we u van harte uit om naar de informatiebijeenkomst te komen op 6 februari. We vertellen u daar meer over de plannen voor (verkeers)veiligheid en leefbaarheid, het ontwerp en aanpassingen binnen en buiten het gebouw.  

Datum: 6 februari 2025
Tijdstip: 16.00 - 17.30 uur
Locatie: Beurtschipper 3, Nijkerk
Aanmelden kan via asielopvang@nijkerk.eu.

Afspraken met medewerkers

We hebben de wens van de medewerkers om het gebouw volledig op te splitsen gerealiseerd. Dit zorgt voor gescheiden ingangen, looproutes en ruimtes voor zowel de medewerkers als de bewoners van de opvang. De medewerkers behouden hun eigen parkeerruimte en fietsenstalling. Er zijn huisregels opgesteld voor de bewoners, zoals de verplichting om, om 22.00 uur binnen te zijn.

Wijziging in aantal personen

De capaciteit van de opvanglocatie Beurtschipper is aangepast. In plaats van 78 personen zullen er 75 mensen op deze locatie worden opgevangen. Dit is nodig om de kamers goed in te richten en ervoor te zorgen dat alle kamers voldoende daglicht krijgen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de gemeente via het Informatieloket Asielopvang. We horen graag van u!