Ons nieuwe gemeentehuis

Het gemeentehuis van Nijkerk is verhuisd naar een nieuwe plek.

Het nieuwe bezoekadres

Sinds 5 augustus 2024 is het nieuwe bezoekadres van het gemeentehuis Van ‘t Hoffstraat 24, 3863 AX Nijkerk. Het postbusadres, het antwoordnummer, het e-mailadres en het telefoonnummer blijven ongewijzigd.

Terugblik

De sleutel van het nieuwe gemeentehuis aan de Van ’t Hoffstraat 24 is weer terug bij de gemeente. De verbouw, die in januari 2023 startte, is namelijk klaar. Nu is de inrichting aan de beurt.

Sleuteloverhandiging nieuwe gemeentehuis

Verbouw klaar

Het werk van aannemer Prins Bouw, die de verbouw voor zijn rekening nam, is zo goed als afgerond. Projectleider Herbert van Loon droeg op 30 mei symbolisch de sleutel van het nieuwe gemeentehuis over aan projectleider Maris Braam.
Prins Bouw startte in januari 2023 met de verbouw van het pand. De indeling werd aangepast naar het ontwerp van architect Van Bokhorst uit Nijkerk. Zo is er een raadzaal aangebouwd, zijn er diverse overlegkamers ingericht en is er natuurlijk ook ruimte voor reguliere werkplekken. 

Goede dienstverlening

Wethouder Mariëlle Broekman: "Vanuit ons nieuwe gemeentehuis kunnen we de inwoners een goede dienstverlening bieden. Dat vinden we heel belangrijk. Het is toegankelijker én er is meer plek voor één-op-één gesprekken met inwoners. Met de aanbouw van de raadszaal aan de voorkant is er een goede vergaderruimte gekomen voor de raad en de raadsvergaderingen. Open en transparant. En natuurlijk ook met ruimte voor inwoners om vergaderingen bij te wonen.
Verder is het nieuwe gemeentehuis een goede werkplek voor onze medewerkers om de taken voor en namens de gemeente uit te voeren. En het pand is duurzamer gemaakt. We zijn nu van het gas af, overal is ledverlichting en we hebben 121 zonnepanelen. Daarmee besparen we op energie. Nu de aannemer klaar is, kunnen we met de inrichting aan de slag.”

Begin augustus klaar

De komende maanden worden onder meer de publiekshal, de raadzaal en de werkplekken ingericht. Volgens de planning is het gemeentehuis begin augustus 2024 klaar.

Rabobank vertrekt

De Rabobank heeft eind 2023 aangegeven dat zij per augustus 2024 vertrekken uit hun deel van het pand aan de Van ’t Hoffstraat 24. We kijken hoe we met deze ruimte omgaan.
U kunt ook de brief lezen die we in december aan de gemeenteraad hebben gestuurd.

Hieronder enkele foto’s van de verbouw in mei en een filmpje van de voortgang, gemaakt in februari. En ook een tekening van hoe het wordt.

Update verbouwing gemeentehuis

Verbouwing gemeentehuis (video september 2023)

Waarom een nieuw gemeentehuis?
het huidige stadhuis

Het huidige gemeentehuis aan de Kolkstraat is in de jaren ’70 gebouwd en al twee keer verbouwd. Het gebouw is erg verouderd. Er is veel geld nodig om het gebouw aan te passen aan de wensen en eisen van vandaag.

Als gemeente willen wij u op een gastvrije manier kunnen ontvangen. Dat vraagt een meer open en toegankelijk gemeentehuis. Onze dienstverlening moet passen bij uw wensen. Ook digitaal.

Voor medewerkers is het belangrijk dat ze op een flexibele en efficiënte manier kunnen werken, passend bij de huidige tijd. Met geschikte werkplekken en goede ICT voorzieningen. Het huidige gemeentehuis biedt dit onvoldoende.
Bovendien is het gebouw verre van duurzaam en niet bepaald energiezuinig.

Daarom heeft de gemeenteraad bekeken wat de beste oplossing is:

  • het oude gebouw uitgebreid verbeteren,
  • een nieuw gebouw op de bestaande of een op andere plek bouwen,
  • of het veel nieuwere en beter geïsoleerde gebouw van de Rabobank kopen?

De gemeenteraad heeft alle voor en nadelen van de mogelijkheden uitgebreid bestudeerd. Denk aan wensen voor de dienstverlening, mogelijkheden voor medewerkers, duurzaamheid, toekomstbestendigheid en natuurlijk kosten. In november 2019 heeft de gemeenteraad besloten het pand van de Rabobank te kopen. Lees hier alle overwegingen (bij punt 5).

Hoe ziet het nieuwe gemeentehuis er straks uit?

Het nieuwe gemeentehuis heeft een open centrale hal. Hier kunt u terecht voor alle gemeentelijke diensten. Of u nu een paspoort, een vergunning, een uitkering, informatie of hulp van het Sociaal Team nodig hebt.
We willen dat het gebouw een thuisgevoel geeft. De centrale hal krijgt daarom een vriendelijke uitstraling. In de open hal ontvangt een gastheer of gastvrouw u. De traditionele balie, die is er niet meer. Medewerkers van de gemeente helpen u in de centrale hal snel en vakkundig. 
Natuurlijk zorgen we ook voor veiligheid van bezoekers en medewerkers. 

Hal nieuwe gemeentehuis

De raadzaal komt op de eerste verdieping. Hiervoor wordt het gebouw uitgebouwd richting het kruispunt Barneveldseweg-Amersfoortseweg. Verder zijn de vergaderruimten zo gemaakt dat ze makkelijk voor verschillend gebruik toegepast kunnen worden.

Raadszaal nieuwe gemeentehuis

Kijk op deze pagina voor het definitief ontwerp en de kredietaanvraag (bij punt 4).

Een duurzaam gebouw

We krijgen een duurzaam gebouw. Onder andere dankzij zonnepanelen, extra dakisolatie en ledverlichting heeft het gemeentehuis in ieder geval energielabel A. Vergelijk dat met de E van ons huidige gebouw!
Het gebouw wordt ook gasloos door de aanwezige gasketels voor het bijverwarmen naast de Warmte-/KoudeOpslag te vervangen  door warmtepompen.

Wat moet er gebeuren voordat het gemeentehuis klaar is? 

Ontwerp

Er is met de nodige stappen en overleggen een plan gemaakt zodat het gemeentehuis gaat voldoen aan alle eisen die we er aan stellen. Uiteindelijk werd dit een zogenoemd definitief ontwerp (bij punt 4) en een technisch ontwerp. Hierin staan:

  • hoe het gemeentehuis er uit komt te zien, de indeling, de kleuren, enzovoort
  • alle bouwkundige en technische maatregelen.

Aannemer en architect

Via een aanbesteding is Prins Bouw uit Ermelo uitgekozen om de verbouwing te gaan doen. Medio december 2022 is de aanneemovereenkomst getekend. In januari is de aannemer met de verbouw van het pand begonnen. De planning is dat de verbouw eind 2023/begin 2024 klaar is.
Van Bokhorst uit Nijkerk is de architect.

Wethouder Mariëlle Broekman wenst aannemer succes.
Wethouder Mariëlle Broekman wenst de aannemer veel succes.

Dwergvleermuizen

Het nieuwe gemeentehuis blijkt het zomerverblijf te zijn van een dwergvleermuis. Dwergvleermuizen zijn wettelijk beschermd. Na onderzoek van deskundigen en in overleg met de omgevingsdienst is uiteindelijk gebleken dat de uitbouw voor de raadzaal de vleermuis gelukkig niet zal storen. De woonplaats van de vleermuis en de uitbouw liggen ver genoeg uit elkaar. Dit betekent dat de verbouw, zonder verhuismaatregelen voor de vleermuis, kan doorgaan.

Verhuizen

Het is in deze tijd lastig om precies te plannen, maar ergens begin 2024 denken we dat de gemeentelijke organisatie verhuist naar het nieuwe gemeentehuis.

Wat kost het nieuwe gemeentehuis?

De totale investering bedraagt ongeveer 15 miljoen euro. In eerste instantie had de gemeenteraad in januari 2022 in totaal 12 miljoen euro beschikbaar gesteld. De gemeente heeft echter te maken met vertraging en hogere kosten door o.a. inflatie en stijgende prijzen van energie en materiaal. Ook kwamen er nog een aantal technische wijzigingen en noodzakelijke maatregelen naar voren die in het oorspronkelijke bedrag niet meegenomen zijn. In december  2022 heeft de gemeenteraad voor dit alles ca 2,6 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Lees de details in het raadsvoorstel (bij punt 7).

In maart 2023 besloot de gemeenteraad om extra geld beschikbaar te stellen om het gebouw eerder dan gepland verder te verduurzamen. Het gebouw wordt nu bij de verbouw al gasloos gemaakt. Hiermee bespaart de gemeente op energiekosten. Ook wordt het dak beter geïsoleerd en versterkt. Lees de details in het raadsvoorstel (bij punt 5).

Wat gebeurt er met het huidige gebouw en het historische pand?

Het historisch gebouw blijft eigendom van de gemeente. Het blijft de mooie trouwlocatie die het nu is. De rest van het gemeentehuis wordt afgebroken. Op die plek komen woningen.
De gemeenteraad neemt nog een besluit over de verdere invulling van het historisch stadhuis. 

Meer informatie: zie het project Stadshaven.