Boerenmaandag: Een traditie met een boodschap
Column 10 april 2025, Bert Veldhuizen, raadslid CDA

Nijkerk had al in de 17e en 18e eeuw een levendige handel in vee, maar de veemarkt werd pas echt een begrip in de 19e en 20e eeuw. Er werd gehandeld in runderen, varkens en schapen, maar ook in boter en eieren (Eierhal Nijkerk).
Met de komst van strengere regelgeving om de verspreiding van dierziekten tegen te gaan en de opkomst van rechtstreekse leveringen aan slachterijen, nam het belang van de veemarkt geleidelijk af. In 1979 werd de laatste veemarkt gehouden en kwam er een einde aan een eeuwenoude traditie.
In 1980 heeft een aantal vrijwilligers het initiatief genomen om jaarlijks een grote veemarkt te houden op de tweede maandag in april. Zo ontstond Boerenmaandag. Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een dag waarop boeren, burgers en buitenlui elkaar uitgebreid ontmoeten op het plein, cafés en in de straten van Nijkerk.
Toch is Boerenmaandag meer dan een gezellig samenzijn. Het is ook een moment om stil te staan bij de positie van onze boeren. We onderschatten vaak hoe cruciaal een sterke en duurzame landbouwsector is. Boeren zorgen niet alleen voor onze voedselvoorziening, maar dragen ook bij aan de lokale economie, het landschap en de leefbaarheid van het platteland.
We moeten zuinig zijn op onze boeren. Als we niet oppassen, zullen we ons later realiseren wat we hebben verloren. Het idee dat voedsel vanzelfsprekend is, moet plaatsmaken voor waardering voor de mensen die dag in, dag uit werken om ons te voorzien van een gezond en veilig voedselpakket.
Dus terwijl u geniet van deze Boerenmaandag, vraag ik u om even stil te staan bij het belang van onze boeren. Laten we hen niet pas waarderen als het te laat is.
Ik wens u een prachtige, zonnige en betekenisvolle dag toe.