De wolf

Er leven steeds meer wolven in Nederland, onder meer op de Veluwe. De wolf is een beschermde diersoort, maar veroorzaakt ook onrust en zorgen bij dierhouders en inwoners. Op deze pagina vindt u meer informatie.

Actuele informatie

Actuele informatie over de wolf in Gelderland vindt u op de site van de Provincie Gelderland.

Advies: honden aan de lijn, ook in losloopgebieden

We willen het risico op een incident met een wolf zo klein mogelijk houden. Daarom adviseren wij u de hond aan de lijn te houden, ook in losloopgebieden.

Bellen bij gevaar

  • Wanneer een wolf in uw buurt komt of u achtervolgt tot een afstand van 30 meter: bel 0900 88 44.
    Bij spoed, bijvoorbeeld bij agressief gedrag, zoals een bijtincident: bel 112.

Wat u doet als u een wolf tegenkomt

Wolven zijn schuwe dieren die over het algemeen mensen ontlopen. Als u een wolf tegenkomt, volg dan deze stappen:

  • Blijf rustig
  • Neem langzaam afstand zonder om te draaien
  • Houd honden aangelijnd
  • Spreek luid en maak gebaren als de wolf te dichtbij komt
  • Loop niet achter de wolf aan en ren niet weg
  • Voer een wolf nooit

Meld elke waarneming van wolven bij het Wolvenmeldpunt.  Zo draagt u bij aan het bijhouden van informatie over het aantal wolven en hun leefgebied in Nederland.

Melding wolf

Bescherming van vee

Wolven kunnen gevaarlijk zijn voor vee (zoals schapen, geiten en pony’s). Ze jagen ’s nachts. Voor dierenhouders zijn er maatregelen om vee te beschermen:

  • Houd uw dieren ’s nachts indien mogelijk op stal.
  • Gebruik afrastering met schrikdraad rondom weidegebieden, en houdt rekening met de richtlijnen voor hoogte en afstand tot de grond. Zorg dat er geen openingen zijn.
    In sommige gevallen vergoedt de Provincie Gelderland een deel van de kosten voor de afrastering.
  • Kijk voor meer informatie op de website van Provincie Gelderland: Voorkomen van schade door wolven.

Schadevergoeding na een aanval

Bij eventuele schade aan vee door een wolf kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding van BIJ12. Meld de schade binnen 24 uur via 085 – 486 22 22.  Meer informatie vindt u op de website van BIJ12: Wolvenschade melden.

Wolvenbeleid en subsidie van provincie

De Provincie Gelderland werkt aan een beheersbare situatie rondom wolven, rekening houdend met nationale en Europese regelgeving. De gemeente Barneveld denkt hierover actief mee en volgt de ontwikkelingen nauwlettend.

Voor meer info over subsidie, zie Voorkomen van schade door wolven (gelderland.nl)

Meer informatie

Voor verdere verdieping en actuele informatie over wolven in Nederland kunt u terecht bij:

De tekst van flyer 'Weet wat u wel/niet doet als u een wolf tegenkomt'

De belangrijkste regels en adviezen 

  • Houd afstand tot de wolf, bij voorkeur meer dan 100 meter
  • Blijf op de toegestane paden en wegen
  • Komt de wolf te dichtbij, neem langzaam afstand, spreek luid en maak gebaren
  • Loop de wolf niet achterna, ook niet om foto’s te maken
  • Voer de wolf niet
  • Houd uw hond kort aangelijnd
  • Bel 0900-8844 als een wolf u blijft benaderen.
  • Bel 112 in spoedgevallen

Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom? 

Het belangrijkste is om flink afstand van de wolf te houden als het dier op uw pad komt. 100 meter is een goede richtlijn. Loopt u met een hond? Houd de hond dan kort aan de lijn en dichtbij u, ook in losloopgebieden. Voer of lok een wolf niet. Dit geldt ook voor alle andere in het wild levende dieren. Wat moet ik doen als de wolf te dichtbij komt? Komt de wolf toch te dichtbij, ren dan niet weg. Maak u groot of maak herrie om het dier af te schrikken. Loop desnoods rustig achteruit zodat er meer afstand ontstaat. Volg de wolf niet, ook niet om foto’s te maken. Wolven zullen, zoals alle wilde dieren, zichzelf verdedigen wanneer ze het gevoel hebben dat ze in het nauw worden gedreven. Kunnen we de natuur in? U kunt de natuur in. Een wolf ziet de mens niet als prooi en heeft van nature weinig interesse in mensen. Meestal ziet een wolf een mens eerder dan andersom. Als u een wolf negeert en niet benadert, negeert een schuwe wolf u ook.

Voer of benader een wolf niet

Let op! Wolven die door mensen gevoerd of benaderd zijn, wennen aan mensen. We noemen deze wolven ‘niet-schuw’. Voer of benader een wolf daarom niet! Dat geldt ook voor andere wilde dieren. Tussen maart en mei krijgen wolven welpen. Wolven beschermen hun jongen. Benader wolven en hun welpen daarom nooit.

Kan ik met mijn hond de natuur in? 

U kunt met uw hond de natuur in. Als u met een hond loopt, is de kans dat een wolf u benadert groter dan als u zonder hond loopt. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. De kans dat een wolf een loslopende hond aanvalt is klein, maar niet uitgesloten. Door uw hond kort aan te lijnen, houdt u de kans op contact tussen uw hond en de wolf zo klein mogelijk. Komt u een wolf tegen terwijl u met uw hond buiten bent, zorg er dan voor dat uw hond is aangelijnd en neem langzaam afstand. Eventueel kunt u luid spreken of gebaren maken als de wolf toch toenadering zoekt. Kan ik met een paard de natuur in? Ja, dat kan. Een wolf zal een paard, een veel groter dier dan hij, het liefst mijden. In het geval dat ruiters of menners een wolf tegenkomen is het advies: draaf of galoppeer niet weg, maar blijf rustig. Plaats zo mogelijk uw paard of paarden naast elkaar met het hoofd naar de wolven toe, zodat de paarden de wolven kunnen zien. Als de wolven niet meteen weggaan, stapt u langzaam langs de wolven.

Leren van een boswachter 

Als u in een bos of op de hei bent en u heeft vragen over dieren die in het wild leven, spreek dan gerust een boswachter ter plekke aan.

Bel 0900-8844 of 112 in spoedgevallen

Wanneer een wolf u blijft benaderen of dicht bij u komt (minder dan 30 meter), neem dan contact op met de regionale meldkamer van de politie op telefoonnummer 0900-8844. In spoedgevallen, bijvoorbeeld bij agressief gedrag of een bijtincident, belt u 112. Op deze manier komt de melding bij de juiste personen terecht, zodat zij snel actie kunnen ondernemen