Indienen principeverzoek
Na het vooroverleg ontvangt u een schriftelijke reactie of uw initiatief haalbaar is. In de brief lichten we toe welke vervolgstap u kunt zetten. Deze volgende stap noemen wij ‘het indienen van een principeverzoek’. Op deze pagina leest u hier meer over.
Wanneer kan ik een principeverzoek of een aanvraag omgevingsvergunning indienen?
Als u gebruik heeft gemaakt van het vooroverleg ontvangt u een schriftelijke reactie. In deze reactie kunnen de volgende uitkomsten staan:
- uw activiteit/plan is haalbaar en u kunt een definitieve aanvraag omgevingsvergunning indienen;
- uw activiteit/plan is in principe haalbaar. Maar dat kan alleen als het college van B en W daarmee instemt. In dat geval nodigen we u uit om een principeverzoek in te dienen;
- uw activiteit/plan is niet haalbaar.
Ad 1. U kunt een definitieve aanvraag omgevingsvergunning indienen
In de brief naar aanleiding van het vooroverleg staat aangegeven dat uw plan/activiteit past in het gemeentelijk omgevingsplan. In dat geval moet u eerst een aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen. In een aantal gevallen kunt u volstaan met een melding. In dat geval moet u dit voor het uitvoeren van uw plan of activiteit eerst melden bij de gemeente. In veel gevallen moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen voordat u aan de slag kan.
Een aanvraag voor een omgevingsvergunning of melding kunt u indienen via het Omgevingsloket. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over de wijze waarop u de aanvraag in kunt dienen.
Ad 2. U kunt een principeverzoek indienen
In de brief naar aanleiding van het vooroverleg staat aangegeven dat de gemeente mee wil werken aan uw plan/activiteit. Maar als uw plan niet past in het gemeentelijk omgevingsplan moet eerst het college of de gemeenteraad instemmen. In dat geval dient u een verzoek om medewerking in bij het college van B en W. ng worden genomen indien u aantoont dat sprake is van een wezenlijk ander plan.
Ad 3. Uit het vooroverleg blijkt dat uw activiteit/plan niet haalbaar is! Wat nu?
Het antwoord in de brief uit het vooroverleg is geen besluit van het college. Het staat u vrij uw verzoek nogmaals in te dienen bij het college. In dat geval zien wij uw verzoek als een verzoek om een principebesluit, inclusief haalbaarheidstoets. Het principebesluit is wel een besluit van het college van burgemeester en wethouders.
Welke gegevens moet ik indienen?
Om uw aanvraag te kunnen behandelen moet u de volgende gegevens indienen:
- een uitgebreide motivatie en beschrijving van het plan (wat houdt uw plan in en waarom/wat is de noodzaak). U moet onder andere antwoord geven op welke manier u rekening houdt met de criteria en voorwaarden uit het vooroverleg. De criteria en voorwaarden staan in de brief vermeld;
- een voorlopig ontwerpschets van de huidige en gewenste situatie (op minimale schaal 1 op 1000);
- foto’s van de bestaande situatie en omliggende omgeving.
Hoe wordt mijn principeverzoek afgehandeld?
U ontvangt een nieuwe uitnodiging voor de omgevingstafel. Net als bij het vooroverleg krijgt u de gelegenheid uw plan toe te lichten. In deze fase beoordeelt de gemeente uw plan op alle verplichte onderdelen. Denk hierbij aan aspecten als inpassing in de omgeving, de ontsluiting, het parkeren, bodemverontreiniging, geluid, ecologie.
In deze fase neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit. U ontvangt een brief waarin we laten weten of het college aan uw plan meewerkt. Als dat het geval is is in de meeste gevallen eerst onderzoek nodig of uw plan/activiteit niet op belemmeringen stuit.
Ook wordt u gevraagd de omgeving te betrekken bij uw plan/activiteit (participatie). Uit een participatieverslag moet blijken op welke wijze u de omgeving betrokken hebt en op welke wijze u met de wensen en ideeën uit de omgeving rekening hebt gehouden.
Als uit alle onderzoeken en uit de participatie blijkt dat uw plan haalbaar is kunt u een verzoek om een omgevingsvergunning indienen of een verzoek om het omgevingsplan te wijzigen.
Kosten indienen principeverzoek
Het tarief voor het ‘Indienen principeverzoek’ bedraagt € 2660,- (prijspeil 2024). Uw aanvraag principeverzoek neemt de gemeente in behandeling zodra u de leges heeft voldaan. De legeskosten kunnen niet worden teruggevorderd!
Voeg bij uw herhaald verzoek een principeplan met een ontwerpschets. Het opstellen van een principeplan met een ontwerpschets is een verplicht onderdeel van deze stap.
Indienen herhaald verzoek vooroverleg
Om de laagdrempeligheid van een ‘verzoek vooroverleg’ te kunnen waarborgen, kan uw verzoek enkel als ‘herhaald verzoek om overleg vooroverleg’ in behandeling worden genomen indien u aantoont dat sprake is van een wezenlijk ander plan.