Meer maatwerk mogelijk bij (gedeeltelijk) stoppen boerenbedrijven

De gemeente Nijkerk gaat meer maatwerk mogelijkheden bieden voor agrarische bedrijven die (deels) willen stoppen. Hiervoor past de gemeente Nijkerk samen met vijftien andere gemeenten bestaande regels aan voor oude boerderijen en agrarische gebouwen. Op deze manier helpt de gemeente boeren om hun bedrijven op een verantwoorde manier te stoppen. Ook biedt het meer mogelijkheden voor het ontwikkelen van betaalbare woningen in het buitengebied. Het college van B&W stelde de nieuwe regels vast op 4 februari 2025. De volgende stap is dat het zogeheten functieveranderingsbeleid ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Luchtfoto agrarisch gebied

Nieuwe mogelijkheden

De gemeente vindt het belangrijk om boeren te ondersteunen bij het (gedeeltelijk) veranderen of stoppen van hun bedrijf. Daarnaast is het belangrijk om de kwaliteit van het platteland te verbeteren. Dit gebeurt door het slopen van overtollige gebouwen, het hergebruiken van gebouwen voor andere (economische of maatschappelijke) doeleinden of het bouwen van nieuwe gebouwen als het boerenbedrijf stopt. Wethouder ruimtelijke ordening, Esther Heutink-Wenderich: ‘’Ik vind het een mooie ontwikkeling dat we met deze aanpassingen maatwerk mogelijk maken voor boeren die gedeeltelijk of helemaal willen stoppen. En ik vind het belangrijk dat er op deze manier nieuwe betaalbare woningen in het buitengebied gecreëerd kunnen worden, bijvoorbeeld voor starters. Dit geeft kansen voor zowel woningzoekenden en (voormalig) boeren in deze krappe woningmarkt."

Regionaal samenwerkingsverband

De nieuwe afspraken en regels gelden voor zestien gemeenten in regio Foodvalley en regio Amersfoort. De vorige afspraken waren in 2016 vastgesteld en zijn de afgelopen periode bekeken en vernieuwd. Om tot nieuwe afspraken te komen zijn er gesprekken geweest tussen de zestien gemeenten, de provincie Utrecht, de provincie Gelderland en andere betrokkenen zoals de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord. De nieuwe afspraken zijn toekomstbestendig en flexibeler gemaakt. Ook kunnen deze per gemeente worden aangepast waar nodig.

Meer informatie

Om een oude boerderij of agrarisch gebouw (deels) te stoppen of van functie te veranderen, moeten een aantal stappen worden doorlopen. Geïnteresseerden kunnen hierover in gesprek met de gemeente via een zogeheten vooroverleg.