Opvanglocatie Nijverheidsstraat
Duurzaam, flexibel en toekomstgericht
De gemeente Nijkerk heeft de locatie aan de Nijverheidsstraat 7 aangekocht als onderdeel van de ontwikkeling van Stadshaven. Vanuit het participatietraject en locatieonderzoek voor het zoeken van locaties voor asielopvang kwam deze locatie ook naar voren als geschikte locatie voor asielopvang.
Het gebouw aan de Nijverheidsstraat 7 wordt nu gehuurd door ’s Heeren Loo, een organisatie die zorg biedt aan mensen met een (verstandelijke) beperking. In het gebouw zijn een kringloopwinkel en dagbesteding gevestigd. Ook de Stichting Gered Gereedschap heeft daar een plek. De huurovereenkomst loopt tot 1 april 2025.
Overleg en uitkomst ‘s Heeren Loo
We hebben de afgelopen tijd overlegd met ’s Heeren Loo of we de activiteiten op de Nijverheidssstraat zouden kunnen combineren. In december 2024 heeft ’s Heeren Loo aangegeven hier geen gebruik van te willen maken en de activiteiten per 31 maart 2025 te beëindigen. Hoewel we dit jammer vinden, respecteren we hun beslissing. We zijn in gesprek met ’s Heeren Loo over de gevolgen voor hun cliënten. We zijn ook in gesprek met Gered Gereedschap om een duurzame oplossing voor hen te vinden binnen het Ontwikkelcentrum.
Bestaand gebouw of nieuwbouw
We hebben onderzocht of het bestaande gebouw geschikt is voor de opvang van vluchtelingen. Zowel het COA als de gemeente hebben geconcludeerd dat het gebouw niet geschikt is voor de opvang die we willen bieden. Het gebouw is zo verouderd dat het niet haalbaar is om het op een duurzame manier te verbeteren. Ook is het beter voor het leefklimaat om de woonruimte en de voorzieningen apart van elkaar te maken.
Het huidige gebouw is te klein om zowel de woningen als de centrale voorzieningen te huisvesten, vooral als we de kringloopwinkel willen behouden. Het gebouw heeft een oppervlakte van 2.000 m², terwijl we minimaal 3.000 m² nodig hebben om aan onze wensen te voldoen.
Wat komt er op de Nijverheidsstraat?
- Woonruimte: 79 opvangplekken in wooneenheden voor 4 personen.
- Centrale voorzieningen: Gebouwen voor zorg, onderwijs, werk en dagbesteding.
- Ontwikkelcentrum voor vluchtelingen én andere inwoners van de gemeente Nijkerk met een ondersteuningsvraag. Hier komt een kringloopwinkel en diverse mogelijkheden voor taalondersteuning, arbeidsontwikkeling, dagactiviteiten en betaald werk.
- Buitenruimte: Een speelplaats, een trapveldje en een picknicktafel voor bewoners.
Modulaire bouw voor flexibiliteit
De keuze voor modulaire bouw maakt het mogelijk om de gebouwen snel en goedkoop te realiseren. Dit systeem zorgt er ook voor dat de gebouwen later makkelijk verplaatst of aangepast kunnen worden voor andere doeleinden, zoals woningbouw of werkplekken voor starters.
Participatieproces
De gemeente Nijkerk heeft verschillende activiteiten georganiseerd om inwoners, ondernemers en andere betrokkenen te betrekken bij het plan voor de opvang van asielzoekers. Dit gebeurde via een meedenkbijeenkomst, een online vragenlijst en persoonlijke gesprekken (keukentafelgesprekken). Het doel was om lokale kennis, zorgen en wensen te verzamelen en deze mee te nemen in het plan.
Samenvatting van de resultaten
Uit de gesprekken en de vragenlijst kwamen verschillende belangrijke punten naar voren:
- Verkeersveiligheid: De veiligheid, vooral op de Nijverheidsstraat en het Havenlijntje, is een groot aandachtspunt.
- Veiligheid en toezicht: Er werd veel waarde gehecht aan duidelijke huisregels en toezicht om de veiligheid in en rondom de opvangplek te waarborgen.
- Dagbesteding en integratie: Het aanbieden van zinvolle dagbesteding, zoals taallessen en integratieactiviteiten, werd als belangrijk gezien om verveling en overlast te voorkomen.
- Uit de online vragenlijst kwamen de volgende specifieke aandachtspunten naar voren:
- Buitenruimte: Verbeteringen aan verlichting, uitstraling en groenvoorzieningen.
- Dagbesteding: Integratieactiviteiten, betaald werk en onderwijs zijn prioriteiten.
- Veiligheid: 24/7 woonbegeleiding, goed contact met de buurt en een vast aanspreekpunt werden als belangrijkste maatregelen genoemd.
Verwerking van de uitkomsten in het plan van aanpak
De gemeente heeft de inbreng van de omgeving verwerkt in het plan van aanpak. De belangrijkste maatregelen zijn:
- Verkeersveiligheid: Er worden maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit wordt hieronder verder uitgelegd. Ook komt er extra straatverlichting.
- Havenlijn: De verbetering van de Havenlijn is gepland voor 2031, maar het stuk tussen de Vetkamp en de Nijverheidsstraat wordt al in 2025 aangepakt.
- Woonbegeleiding en beveiliging: Er komt 24/7 woonbegeleiding en beveiliging op de locatie.
- Aanspreekpunt voor omwonenden: Er is 24/7 een aanspreekpunt voor buurtbewoners waar zij met vragen, zorgen of meldingen terecht kunnen.
- Huisregels: Er zijn duidelijke huisregels opgesteld, waaronder een verbod op alcohol en drugs op en rondom de opvanglocatie.
- Verkeersvoorlichting: De asielzoekers krijgen voorlichting over verkeersveiligheid als onderdeel van hun activiteitenprogramma.
- Dagbesteding: Het plan bevat veel aandacht voor dagbesteding en werk, met verplichtingen en motivatie voor vluchtelingen om deel te nemen. Ook is er aandacht voor school, werk en psychische zorg.
- Samenwerking met sportverenigingen: De gemeente onderzoekt samen met sportverenigingen hoe vluchtelingen hierbij betrokken kunnen worden.
- Speelplek voor kinderen: Er wordt een veilige speelplek voor kinderen op het terrein aangelegd.
- Uiterlijk van het gebouw: Omwonenden kunnen in februari meedenken over de uitstraling van het gebouw, zoals kleur, materiaal en groen.
- Zorgen van ondernemers: De gemeente houdt rekening met de zorgen van ondernemers en zorgt ervoor dat zij niet geconfronteerd worden met extra regels, zoals geluidsoverlast, door de opvang.
- Groenvoorziening: Er zal wel wat groen verdwijnen, maar er komt net zoveel groen terug als er nu is.
- Afvalbeheer: Er worden extra ondergrondse afvalcontainers geplaatst voor restafval en PMD.
- Calamiteitenfonds: Er is een fonds voor extra maatregelen, zoals mobiele camera’s, extra verlichting of verkeersmaatregelen, mocht dit nodig zijn.
- Communicatie met de buurt: De gemeente gaat actief werken aan het opbouwen en versterken van het contact met de buurt. Er worden kennismakingsmomenten georganiseerd voor bewoners en omwonenden na de opening van de opvanglocatie.
Op de pagina Downloads is het hele plan van aanpak van opvanglocatie Nijverheidsstraat 7 te downloaden.
Informatiebijeenkomst plan Nijverheidsstraat
Wij kunnen ons voorstellen dat u nieuwsgierig bent naar het plan van aanpak en het ontwerp voor de Nijverheidsstraat 7. U vindt het plan op de pagina Downloads. Wilt u een mondelinge toelichting en heeft u nog vragen? Dan nodigen we u van harte uit om naar de informatiebijeenkomst te komen op 4 februari. We vertellen u daar meer over de plannen voor (verkeers)veiligheid en leefbaarheid, het ontwerp en aanpassingen binnen en buiten het gebouw.
Datum: 4 februari 2025
Tijdstip: 16.00 - 17.30 uur
Locatie: Hart van Holland Berencamperweg 12, Nijkerk
Aanmelden kan via asielopvang@nijkerk.eu
Verkeer en bereikbaarheid
Er komen verschillende verkeersmaatregelen om de veiligheid te verbeteren, zoals een tijdelijke 30 km-zone, een nieuw trottoir en een zebrapad. Deze maatregelen zijn nodig door de toename van verkeer door de opvanglocatie. Ook zijn deze punten genoemd door de bewoners en bedrijven in de buurt tijdens de meedenkbijeenkomst.
Verbeteren van de Havenlijn
Uit gesprekken met bewoners in de omgeving van de Nijverheidsstraat bleek de wens om de Havenlijn tussen de Vetkamp en de Nijverheidsstraat te verbeteren. Het pad is nu onverhard en slecht verlicht, wat het gevaarlijk maakt voor fietsers en voetgangers. Daarom willen we de weg verharden en verlichting aanbrengen, zodat het een veilige route wordt.
De verbetering van de hele Havenlijn, van de Nijverheidsstraat tot aan station Nijkerk, staat in het Meerjaren Investeringsprogramma (MIP). De uitvoering hiervan is gepland tussen 2031 en 2035. Omdat de omwonenden hier veel belang aan hechten, willen we het stuk tussen de Vetkamp en de Nijverheidsstraat al in 2025 aanpakken.
Toekomstige mogelijkheden
Na de opvangperiode kan de locatie voor verschillende doelen worden gebruikt. De modulaire eenheden kunnen bijvoorbeeld worden verplaatst naar een andere plek of blijven staan als huisvesting voor starters, statushouders of arbeidsmigranten.
Voor een volledige beschrijving van de plannen verwijzen we naar de pagina Downloads. Hier is het gehele plan van aanpak Nijverheidsstraat en het algemene plan van aanpak in te zien.
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de gemeente via het Informatieloket Asielopvang. We horen graag van u!