Omgevingsplan Nijkerk; aanpak in Nijkerk

Gemeenten hebben tot 2032 de tijd om het tijdelijke omgevingsplan om te zetten naar het Omgevingsplan. Er wordt begonnen met een deel van het gemeentelijk grondgebied, namelijk met het gebied ‘Westelijk Hoevelaken’. We verwachten dat het eerste concept van het dit plan begin 2026 beschikbaar is.

Hoe betrekken we de omgeving bij de voorbereiding?

Wij willen graag inwoners, ondernemers en alle overige belanghebbenden betrekken bij de voorbereiding van dit plan. 

Inventarisatie

Voor alle gebruikers en eigenaren is het belangrijk dat hun omgevingssituatie goed in het plan komt te staan. Daarom wordt er een basislaag gemaakt waarop het plan wordt opgebouwd. Per locatie worden de geldende bestemmingen en (omgevings)vergunningen in beeld gebracht. Als er activiteiten plaatsvinden in strijd met de regels, legt de gemeente dit voor aan de betrokkenen (waarschijnlijk in de eerste helft van 2025). Onderzocht wordt in hoeverre de strijdige activiteiten in het plan kunnen worden geregeld. Vervolgens neemt de gemeente over de uitkomsten van het onderzoek een besluit. Dit besluit kan inhouden dat de activiteiten mogen worden voortgezet of moeten worden beëindigd. Als een activiteit mag worden voortgezet neemt de gemeente hiervoor een concrete regeling op in het omgevingsplan. 

Klankbordgroep

De gemeente overlegt met burgers, ondernemers en maatschappelijke instanties over hoe het plan eruit kan zien. Dit plan zal geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken, maar er moeten wel keuzes worden gemaakt die voor iedereen belangrijk zijn. Daarom wordt er aan het begin van het plan een klankbordgroep gevormd met vertegenwoordigers van alle gebruikers, bij voorkeur uit het plangebied. De klankbordgroep geeft advies aan de gemeentelijke projectgroep en denkt mee over het plan.

Het plan is best technisch. Het doel is om met de klankbordgroep vooral de juridische basisregels te bespreken en te kijken of zij begrijpen hoe de regels zijn opgesteld en waarom we dat zo doen. Het gaat nog niet over hoe de regels op elk perceel worden toegepast. Verder bespreken we welke regels nodig zijn om veiligheid en gezondheid te waarborgen in het plan. Ook willen we in deze fase het voorontwerp van het Omgevingsplan publiceren in de proefomgeving van het Omgevingsloket (Digitaal Stelsel Omgevingswet).

U kunt zich aanmelden voor de klankbordgroep via het online formulier.  We verwachten dat er medio 2025 ongeveer twee bijeenkomsten zullen plaatsvinden.

Ontwerp ter visie en verder

Als een eerste versie van het wijzigingsplan klaar is, vraagt de gemeente goedkeuring van instanties zoals de provincie en het waterschap. Daarna wordt het plan zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden hun zienswijze op het ontwerp geven. De gemeenteraad legt uit hoe er rekening is gehouden met deze zienswijzen. Ook wordt aangegeven hoe burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere bestuursorganen bij de voorbereiding zijn betrokken. Het plan wordt vervolgens aan de gemeenteraad voorgelegd om vastgesteld te worden. Na vaststelling wordt het plan ter inzage gelegd voor beroep. Belanghebbenden kunnen dan tegen het besluit in beroep gaan.

Wat zijn de uitgangspunten bij het Omgevingsplan? 

Bij het Omgevingsplan Nijkerk nemen we als uitgangspunt dat de meeste bestaande rechten en plichten blijven zoals ze nu zijn. Ook heeft de gemeenteraad andere kaders vastgesteld. Dit is terug te zien op de pagina Raadsvergadering donderdag 19 september 2024.

Samengevat zijn de kaders:

  1. Stapsgewijs per gebied het Omgevingsplan opstellen
  2. Bestaande rechten zoveel mogelijk beleidsneutraal verwerken
  3. In de structuur ruimte bieden om op later moment ontwikkelmogelijkheden en te beschermen waarden toe te voegen
  4. In eerste instantie uitgaan van bestaande soorten regels, maar in vervolg toepassen van de regelpiramide (dat betreft de mate van regulering; van weinig naar veel regulering)
  5. Binnenplanse afwijkingen die zijn opgenomen in de geldende bestemmingsplannen ook opnemen in het Omgevingsplan.
  6. Vastgestelde verordeningen en beleidsregels voor de fysieke leefomgeving opnemen in het Omgevingsplan.
  7. De bruidsschat verwerken in het Omgevingsplan. Dat zijn Rijksregels die met de inwerkingtreding van de Omgevingswet verhuisd zijn naar de gemeente.
  8. Nagaan of Rijk, provincie en waterschap kaderstellende regels hebben gesteld
  9. Een m.e.r.-procedure doorlopen voor het Omgevingsplan
  10. Aanpassingen van het Omgevingsplan die geen invloed hebben op de inhoud van het omgevingsplan delegeren aan het college
  11. Alleen actief participeren over wezenlijke wijzigingen in het Omgevingsplan die er voor inwoners en andere belanghebbenden toe doen.

De bestaande bouw- en gebruiksmogelijkheden uit de geldende bestemmingsplannen zullen dus niet zomaar verdwijnen. Soms kunnen zich gevallen voordoen dat dit omzetten niet kan of niet wenselijk is. In deze gevallen moet het omgevingsplan toch inhoudelijk wezenlijk gewijzigd worden. Inwoners en bedrijven horen het op tijd wanneer er wel iets verandert.

Informatie en contact

Wilt u meer weten over het Omgevingsplan Nijkerk? Laat het ons weten via gemeente@nijkerk.eu