Polarisatie, wat is dat eigenlijk?
Column 23 april 2025, Jaco van Putten, raadslid ChristenUnie-SGP

Steeds vaker hoor je het woord polarisatie. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Polarisatie is het versterken van tegenstellingen. Het is niet simpelweg een verschil van meningen -dat hoort bij een gezonde democratie- maar het gaat een stap verder. Het is wij tegen zij. Goed tegenover fout. En de nuance verdwijnt.
We zien het helaas in de politiek, op sociale media, maar ook aan de keukentafel. Het kan bijvoorbeeld gaan over het klimaat, migratie, stikstof en/of geloof. Mensen kiezen een kamp en luisteren niet meer naar elkaar. De ander wordt niet meer gezien als medemens, maar als tegenstander.
Wat bereiken we daarmee? Op de korte termijn misschien een scherp geluid of wat likes. Maar op de lange termijn kost het ons iets veel waardevollers, namelijk vertrouwen. In elkaar, in de overheid en in de samenleving. Polarisatie is gevaarlijk, omdat het muren bouwt terwijl er bruggen nodig zijn.
Hoe kan dit omgebogen worden? Door ruimte te maken voor het verhaal van de ander. Door te luisteren, ook als het schuurt. Door de ander niet weg te zetten, maar te zoeken naar wat ons bindt.
In de gemeenteraad van Nijkerk verschillen we soms flink van mening. Maar we proberen elkaar wél vast te houden. Want we zijn allemaal geroepen om het goede te zoeken voor onze stad, onze dorpen en onze inwoners. Dat begint bij respect en openheid.
Laten we in de gemeente Nijkerk een voorbeeld zijn. Niet naïef, wel vastberaden: voor een samenleving waarin verschillen mogen bestaan, maar verbondenheid het laatste woord heeft.