Tweede Kamer: aanpak knooppunt Hoevelaken topprioriteit

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag voor de motie van VVD Kamerlid Hester Veltman-Kamp om de aanpak van knooppunt Hoevelaken op 1 te zetten. De VVD-motie was mede ingediend door NSC, BBB, CDA, SGP en ChristenUnie en kon tijdens de stemming ook op steun rekenen van onder meer PVV en GroenLinks-PvdA. Uiteindelijk riepen bijna alle partijen de minister op om van de 17 gepauzeerde infraprojecten Hoevelaken als topprioriteit te behandelen en een plan van aanpak op te stellen voor een (al dan niet) gefaseerde aanpak vanaf 2025. Daarmee is de aanpak van dit nationale fileknelpunt concreet in zicht. Bestuurders uit de regio en provincie reageren dan ook verheugd.

Gedeputeerde Mobiliteit provincie Utrecht, André van Schie: "Goed nieuws dat de Tweede Kamer opnieuw knooppunt Hoevelaken als absolute topprioriteit bestempelt. Iedere dag dat het verkeer hier stilstaat, schaadt dat de Nederlandse economie en belemmert het de woningbouw. Wij willen zo snel mogelijk aan de slag!"

Essentiële schakel

Knooppunt Hoevelaken is een essentiële schakel in de autoverbinding tussen Noord- en Oost-Nederland en de andere landsdelen. De files bij Hoevelaken zorgen jaarlijks voor forse economische schade. Begin dit jaar verzocht de Kamer de minister ook al om van alle gepauzeerde projecten de aanpak van knooppunt Hoevelaken prioriteit te geven. Een grote meerderheid van 120 Kamerleden stemden toen vóór een motie van CDA en SGP.

Belang voor woningbouw

Met de nationale woningbouwopgave in volle gang zijn investeringen in bereikbaarheid noodzakelijk. Zonder de aanpak van knooppunt Hoevelaken worden broodnodige woningbouwprojecten in Midden-Nederland vertraagd, omdat de verkeersdruk niet op te vangen is. Het aanpakken van knooppunt Hoevelaken draagt, alleen al in de regio Amersfoort, bij aan de realisatie van 40.000 woningen. Woningen die in het hart van het land hard nodig zijn.

René Windhouwer, wethouder Mobiliteit gemeente Nijkerk benadrukt het belang voor de woningbouw: “De aanpak van knooppunt Hoevelaken gaat verder dan het sec oplossen van files. Het draagt bij aan het ontsluiten van de vele woningbouwprojecten in de regio en de rest van Nederland”.

Bijdrage aan gezonde leefomgeving

Regiogemeenten en provincie gaan dan ook graag met het Rijk aan de slag om, al dan niet gefaseerd, het knooppunt Hoevelaken aan te pakken en de gezamenlijke ambities waar te maken. “Te meer omdat een aanpak bijdraagt aan een gezondere leefomgeving in de regio” aldus Tyas Bijlholt, wethouder Mobiliteit gemeente Amersfoort. “De aanpak van Knooppunt Hoevelaken draagt bij aan minder files en minder sluipverkeer, maar ook aan de leefbaarheid van Amersfoort en de regio met maatregelen die zorgen voor meer schone lucht en minder geluidsoverlast.”

Betrokken gemeenten, regio en provincies rekenen erop dat de minister na deze overduidelijke uitspraak van de Kamer de ruimte neemt om snel werk te maken van de aanpak van knooppunt Hoevelaken. En spreken hun steun uit om gezamenlijk op te trekken om uitvoering te geven aan de bestuurlijke overeenkomst over het knooppunt die het Rijk in 2013 met hen sloot.