Wat kunt u doen?

Wilt u onderdak bieden?

Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen en dat is hartverwarmend. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang deze mensen opvang nodig hebben. We kennen inmiddels voorbeelden van inwoners die vluchtelingen thuis tijdelijk hebben opgevangen en waar naar verloop van tijd bleek dat de situatie niet langer houdbaar was. Met als gevolg teleurstelling en verdriet bij beide partijen.

Als u ook een vluchteling bij u thuis wilt laten logeren, let dan op het volgende:

  • Ga eerst naar de website van Vluchtelingenwerk voor meer informatie. Vluchtelingen hebben veel zorg en begeleiding nodig. Dat hoeft u niet allemaal zelf te doen maar het vraagt nogal wat van u als u iemand in huis neemt.
  • Ook de Rijksoverheid heeft informatie en tips voor u.
  • U kunt uw logeerplek en uw voorwaarden aanbieden via Takecarebnb. Deze organisatie brengt vraag en aanbod bij elkaar namens een consortium van samenwerkende partijen.
  • Nota bene: Er zijn al veel gezinnen die zich hebben aangemeld als gastgezin, maar nog wachten op het in huis kunnen nemen van vluchtelingen.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik vluchtelingen in huis neem?
  • Als de vluchtelingen in uw huis aankomen moeten ze zich zo spoedig mogelijk registeren
  • Vraag leefgeld aan.
  • Lees de antwoorden op veelgestelde vragen.
     
Waar moet ik aan denken als ik een vluchteling in huis neem?

Voor wie een gast opneemt, heeft Takecarebnb een top-10 van aandachtspunten en tips opgesteld:

  1. Doe het niet alleen. Vorm een kring met vrienden, buren, familie en zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoelang het gaat duren en samen hou je het langer vol. Communiceer ook naar uw directe omgeving dat u vluchtelingen opvangt. 
  2. Wees open en maak alles bespreekbaar. Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie. Maar pas op met die beruchte ‘Hollandse directheid’, kies uw woorden zorgvuldig. 
  3. Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor uw gast(en) om zich terug te trekken. 
  4. Wees niet verbaasd dat uw gast veel op zijn/haar/hun telefoon kijkt; het nieuws uit Oekraïne en contact via sociale media zijn heel belangrijk. 
  5. Maak duidelijke, praktische afspraken, bijvoorbeeld over eten, douchen, licht uit, sleutel, opruimen etc. 
  6. Wees ervan bewust dat uw gast vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig is. Wees tolerant. 
  7. Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Neem zo nodig het initiatief voor doktersbezoek en/of schakel professionele hulp in. Als gasthuishouden bent u geen hulpverlener, u kunt wel helpen bij het vinden van hulp. 
  8. Denk goed na over de positie van logerende kinderen. Probeer voor zowel kinderen als voor volwassenen een dagprogramma te organiseren, bijvoorbeeld thuisonderwijs, sport en andere vormen van ontspanning. Bekijk of in uw omgeving mogelijkheden zijn om aansluiting te vinden bij een sportclub of vereniging. 
  9. Schroom niet uw gast om kleine wederdiensten te vragen, zoals koken of oppassen. Het geeft uw gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen. 
  10. Als het logeren niet meer gaat, neem dan contact op met de gemeente.
Als de opvang bij mij thuis niet meer gaat, wat moet ik dan doen?

Neem dan contact op met de gemeente. In overleg met de vluchtelingen en u wordt bepaald wat de volgende stap wordt.

Zijn de Oekraïense vluchtelingen bij mij thuis verzekerd?

Oekraïners zijn in Nederland verzekerd voor zorgkosten.

Mag ik Oekraïners opvangen in mijn huurhuis?

Ja, dat mag als de eigenaar hiervoor toestemming geeft.

Heeft het opvangen van Oekraïners consequenties voor mijn uitkering?

Nee, dit heeft geen gevolgen voor uw uitkering, maar u moet wel melden dat u een vluchteling in huis heeft bij de gemeente en welke afspraken er zijn gemaakt over een eventuele vrijwillige bijdrage.

Moet ik extra afvalstoffenheffing betalen?

Dit wordt op dit moment landelijk uitgezocht. Maar het uitgangspunt van de Rijksoverheid is dat gastgezinnen daar niet extra voor hoeven te betalen. 

Is de kostendelersnorm van toepassing?

Nee, die is niet van toepassing als u als bijstandsgerechtigde (bijstand, AIO, Anw) vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk in huis opneemt. Het tijdelijk in huis nemen van vluchtelingen kan wel effect hebben op de hoogte van uw toeslagen. Hoe en wat, dat wordt nog landelijk uitgezocht. 
 
Bent u uitkeringsgerechtigd en heeft u personen van 21 jaar die tijdelijk inwonen bij u? Dan hoeft u de persoon die tijdelijk inwoont niet mee te tellen voor de kostendelersnorm. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om mensen in een crisissituatie, daklozen of mensen die dakloos dreigen te raken.

Waar vind ik meer informatie?

Kijkt u op het platform Refugeehelp.nl voor andere particuliere initiatieven rond huisvesting of voor algemene informatie bij de Rijksoverheid.