Woo-verzoeken opvangplekken asielzoekers

Bij de gemeente Nijkerk zijn Woo-verzoeken binnengekomen over onze zoektocht naar (een) opvangplek(ken) voor asielzoekers. Op deze pagina leest u meer informatie over deze Woo-verzoeken. Op onze informatiepagina over vluchtelingen leest u meer over onze zoektocht naar (een) opvangplek(ken) voor asielzoekers.

Algemene informatie over Woo-verzoeken

Wat is de Wet open overheid (Woo)? 

De Wet open overheid (Woo) is een wet die ervoor zorgt dat de overheid open en transparant is. Zo ziet iedereen wat er gebeurt en waarom de overheid bepaalde beslissingen neemt. Dit helpt inwoners, bedrijven en media beter te begrijpen hoe de overheid werkt en haar besluiten neemt.

Een Woo-verzoek is een verzoek dat je kunt indienen bij de overheid om informatie te krijgen die nog niet openbaar is. U kunt bijvoorbeeld een Woo-verzoek doen als u wilt weten welke documenten gebruikt zijn om een beslissing te nemen. Of welke communicatie er binnen de organisatie geweest is. In de Woo staat welke informatie een overheidsinstantie openbaar moet maken.

Meer informatie over de Woo is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Welke informatie kunt u opvragen met een Woo-verzoek?

Bij een Woo-verzoek vraagt iemand aan de gemeente om bestaande documenten openbaar te maken. De gemeente stuurt de documenten dan niet alleen aan de verzoeker, maar maakt deze voor iedereen en voor altijd openbaar.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen waarbij de gemeente het verzoek om informatie openbaar te maken mag afwijzen. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Stukken die de (staats)veiligheid in gevaar kunnen brengen.
  • Privacygevoelige gegevens van personen, zoals namen en telefoonnummers.
  • Informatie die al openbaar is. Een volledig overzicht van de uitzonderingen is te vinden in hoofdstuk 5 van de Woo.

De Woo verplicht niet om stukken te maken, vragen te beantwoorden, verklaringen af te geven, uitleg te geven of een standpunt in te nemen. Het gaat dus alleen om het openbaar maken van al bestaande stukken. Het kan dus zijn dat dit geen volledige achtergrondinformatie of uitleg geeft over waarom een gemeente sommige keuzes maakte.

Wilt u na het bekijken van de informatie en stukken op deze pagina en onze informatiepagina over vluchtelingen meer uitleg? Dan kunt u contact met ons opnemen per e-mail via gemeente@nijkerk.eu of per telefoon via 033 – 247 22 22.

Wat doen we bij een Woo-verzoek?

Alle Woo-verzoeken die binnenkomen pakken we zoveel mogelijk op dezelfde manier op. Hierbij voeren we de volgende acties uit:

  1. De verzoeker een ontvangstbevestiging sturen.
  2. Beoordelen of het om een Woo-verzoek gaat en wat de verzoeker vraagt.
  3. Indien nodig het verzoek samen met de verzoeker specificeren. De gemeente kan hiervoor telefonisch of schriftelijk contact met de verzoeker opnemen.
  4. Intern opzoeken van documenten die binnen het verzoek vallen. Hierbij zoeken wij bijvoorbeeld in ons (digitale) archief, onze netwerkschijven, mailboxen en telefoons. We zoeken niet alleen naar documenten, maar ook andere stukken, zoals sms- en WhatsApp-berichten, foto's, filmopnamen en geluidsfragmenten.
  5. We beoordelen of de gevonden stukken inderdaad binnen het verzoek vallen en of er sprake is van een mogelijke uitzondering.
  6. Waar nodig ‘anonimiseren’ we de onderdelen in stukken die onder een uitzondering vallen. Dit betekent dat we bijvoorbeeld persoonlijke informatie uit de documenten halen, om te zorgen dat de privacy van mensen beschermd blijft. In de inventarislijst van de opgevraagde documentatie leest u of er uitzonderingen zijn. 
  7. Waar nodig vragen we een zienswijze op bij belanghebbenden. Dit betekent dat we aan hen vragen of ze bezwaar hebben tegen het openbaar maken van de stukken en waarom zij bezwaar hebben.
  8. In het geval dat een belanghebbende partij bezwaar heeft tegen het openbaar maken van stukken, wegen we haar belangen af en besluiten we of we het stuk wel of niet openbaar maken.
  9. We maken de stukken openbaar op de website.
  10. We sturen de verzoeker de beslissing.
  11. We sturen de belanghebbende partij de beslissing.
Waar kunt u nog meer informatie vinden?

Naast de stukken die met de Woo-verzoeken zijn opgevraagd, is er al veel informatie beschikbaar over de zoektocht naar opvangplek(ken). Deze openbare informatie wordt niet opnieuw gepubliceerd bij onderstaande stukken, maar is te vinden op: