Benoeming nieuwe burgemeester

Informatie over de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester voor de gemeente Nijkerk

In januari heeft Gerard Renkema aangekondigd november 2024 te stoppen als burgemeester van onze gemeente. Dit betekent dat er per direct een procedure voor het vinden van een nieuwe burgemeester is gestart. De procedure voor de benoeming van een burgemeester staat beschreven in de Gemeentewet. De gemeenteraad heeft daarin een belangrijke rol. Hieronder staan de verschillende stappen die er de komende tijd worden genomen. Zodra er meer bekend is over een stap, of deze is afgerond, wordt dit aangevuld op deze pagina.

Een profiel

De gemeenteraad heeft in een speciale raadsvergadering op maandag 22 april het profiel voor de nieuwe burgemeester vastgesteld. In het profiel staat welke eigenschappen en kwaliteiten de gemeente Nijkerk verwacht van een nieuwe burgemeester. De profielschets is aan het eind van de vergadering voor verdere behandeling aan de commissaris van de Koning aangeboden.

De profielschets is voorbereid door de vertrouwenscommissie uit de raad, waarin alle fracties van de raad zijn vertegenwoordigd. Bij het opstellen van het profiel heeft de commissie onder andere de inbreng benut van de enquête die is gehouden onder inwoners, ondernemers en organisaties. Via deze enquête hebben 424 respondenten aangeven wat zij belangrijke eigenschappen vinden voor een nieuwe burgemeester. Bekijk de uitkomsten van de enquête

Aantal sollicitanten en selectie kandidaten

De vacature heeft open gestaan van 24 april tot en met 22 mei. Op 27 mei heeft de provincie bekend gemaakt dat zich 19 sollicitanten hebben gemeld. Onder de sollicitanten bevinden zich: 2 (oud-)burgemeesters, 9 (oud-)wethouders, 1 (oud-)gedeputeerde en 2 (oud-)volksvertegenwoordigers (rijk, provincie, gemeente). De overige 5 kandidaten zijn afkomstig uit diverse disciplines zoals de overheid, zorg of dienstverlening. De leeftijd van de kandidaten varieert van 39 tot 61 jaar. Er zijn 16 mannelijke en 3 vrouwelijke kandidaten. De commissaris van de Koning maakt een selectie van kandidaten die in zijn ogen benoembaar zijn. Deze selectie wordt besproken met de vertrouwenscommissie, waarna wordt bepaald welke kandidaten voor een gesprek worden uitgenodigd. De vertrouwenscommissie voert vervolgens de gesprekken met de gekozen kandidaten. 

Tinet de Jonge-Ruitenbeek geïnstalleerd als burgemeester

Advies en aanbeveling

De vertrouwenscommissie heeft op donderdag 3 oktober in een geheime raadsvergadering advies uitgebracht aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft vervolgens de aanbeveling vastgesteld met daarop de namen van de twee beste kandidaten. De kandidaat die bovenaan staat moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden.

Tijdens de openbare raadsvergadering die aansluitend plaatsvond is bekend gemaakt dat de gemeenteraad heeft besloten om Tinet de Jonge-Ruitenbeek (42) aan te bevelen als burgemeester van de gemeente Nijkerk. Irene Moes, voorzitter van de vertrouwenscommissie, gaf tijdens de raadsvergadering aan dat zij voldoet aan het door de gemeenteraad opgestelde profiel van een nieuwe burgemeester, namelijk ‘een enthousiaste, charismatische netwerker met natuurlijk gezag’. 
Irene Moes: “We zien in Tinet de Jonge een persoon die kracht en warmte uitstraalt. Ze is communicatief sterk, strategisch vaardig en toont leiderschap. We zijn daarom verheugd haar te mogen aanbevelen als onze nieuwe burgemeester en hebben er alle vertrouwen in dat zij de juiste persoon is om zich samen met ons in te zetten voor de verdere ontwikkeling van onze gemeente.”

Tinet de Jonge-Ruitenbeek was tot voor kort werkzaam als teamchef bij de politie, van het Basisteam Rotterdam-Delfshaven. Ze is opgeleid in zowel communicatie als rechten. Ze heeft ervaring in het gemeentebestuur, onder andere als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Zuidplas. Ze is geboren en getogen in de gemeente Nijkerk, getrouwd en moeder van drie kinderen.

De aanbeveling werd, samen met het advies van de commissaris van de Koning naar de minister van BZK gestuurd.

Voordracht en benoeming

De minister van BZK heeft de als eerste aanbevolen kandidaat laten screenen. Na een gesprek met de kandidaat draagt hij deze vervolgens voor benoeming voor aan de Koning. De Koning benoemt de burgemeester via een Koninklijk Besluit. Op 18 november jl. heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend gemaakt dat Tinet de Jonge-Ruitenbeek per 12 december is benoemd als burgemeester van onze gemeente.

Beëdiging tijdens raadsvergadering

Op donderdag 12 december is Tinet de Jonge-Ruitenbeek tijdens een bijzondere raadsvergadering, ook wel installatieraad genoemd, op feestelijke wijze geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Nijkerk. Commissaris van de Koning in Gelderland, Henri Lenferink, nam hiervoor bij haar de eed af. 

Het Koninklijk Besluit werd voorgelezen door raadsgriffier Aline Verhoef-Franken.

Installatiespeech van burgemeester Tinet de Jonge-Ruitenbeek