Kleinschalige opvangplekken voor asielzoekers

Aanmelden Meedenkbijeenkomst

De gemeente Nijkerk werkt aan vier kleinschalige opvanglocaties voor asielzoekers. Deze locaties bieden plaats aan 278 asielzoekers, verspreid over de gemeente. Het college van B&W stelt voor om de opvang zelf te organiseren, in plaats van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Dit geeft meer mogelijkheden om in te spelen op de wensen van de omgeving en om maatwerk te leveren voor een betere integratie van de asielzoekers.

De opvanglocaties

De opvanglocaties worden op de volgende plekken gerealiseerd:

  1. Beurtschipper 3 in Nijkerk (bestaand pand)
  2. Nijverheidsstraat 7 in Nijkerk (bestaand pand)
  3. Middelaarseweg in Hoevelaken (terrein voor nieuwbouw)
  4. Hoek Amersfoortseweg / Koolhaaspark in Nijkerkerveen (terrein voor nieuwbouw)

De opvanglocaties in Hoevelaken en Nijkerkerveen worden gecombineerd met woningbouw voor bijvoorbeeld jongeren of starters. De opvang is voor minimaal vijf jaar en maximaal 10 jaar (in de Nijverheidsstraat maximaal 15 jaar). Daarna wordt gekeken wat er met de locaties gebeurt.

Plannen van aanpak

Het college van B&W heeft een algemeen plan van aanpak voor de opvang van asielzoekers opgesteld in drie delen: Een algemeen plan van aanpak met de visie op asielopvang en de manier waarop asielzoekers worden gehuisvest, hoe de locaties worden beheerd en hoe de gemeente gaat zorgen voor inburgering en integratie, dagbesteding en veiligheid. 

En twee plannen van aanpak voor Beurtschipper 3 en Nijverheidsstraat 7 in Nijkerk. In deze plannen staan het ontwerp voor de huisvesting, voorzieningen en de buitenruimtes. Er staat ook in wat er nodig is voor de organisatie op de locaties en hoe de wensen van inwoners en ondernemers zijn verwerkt. Deze plannen worden aan de gemeenteraad ter bespreking voorgelegd. 

Aantal op te vangen asielzoekers

Eind december 2024 publiceerde de regering een nieuw verdeelbesluit voor de Spreidingswet, waarin het aantal asielzoekers per gemeente werd aangepast. Het aantal asielzoekers dat de gemeente Nijkerk moet opvangen, is verlaagd van 278 naar 153. De commissaris van de Koning in Gelderland heeft de gemeenten gevraagd om vast te houden aan de oorspronkelijke verdeling. De gemeenten in de regio en het subregionale Provinciale Regietafel (PRT) Migratie en Integratie Foodvalley steunen dit verzoek. De belangrijkste reden is dat de opvang van asielzoekers nog steeds een grote uitdaging is en dat de gemeenten willen bijdragen aan de oplossing. In de provincie zijn er 900 opvangplekken die nog niet zijn toegewezen, maar die wel gerealiseerd moeten worden. 

Opvang in eigen beheer

In het plan van aanpak stelt het college van B&W voor de opvanglocaties zelf te beheren, in plaats van via het COA. Dit geeft meer vrijheid om maatwerk te leveren voor zowel de vluchtelingen als de lokale bewoners. De gemeente heeft hier ervaring mee, bijvoorbeeld bij het Oekraïnepark en de Passantenhaven. De gemeente kan lokale bedrijven inzetten voor het leveren van diensten en dat is goed voor de lokale bedrijvigheid. En asielzoekers voor inburgering en integratie koppelen aan statushouders en vrijwilligers. 

Maatwerk voor integratie

Het college wil dat asielzoekers snel integreren in de samenleving. Daarom ligt de focus op:

  • Inburgering
  • Taallessen
  • Vrijwilligerswerk of betaald werk

Alle vluchtelingen wordt gevraagd deel te nemen aan het opvang- en integratieprogramma.

Bijeenkomsten en gesprekken in de buurt

Beurtschipper en Nijverheidsstraat Nijkerk

De plannen van aanpak voor de Beurtschipper en de Nijverheidsstraat zijn nu klaar. Er zijn in januari twee bijeenkomsten waarin we de plannen presenteren. 

Hoevelaken en Nijkerkerveen

In februari start de gemeente met gesprekken in Hoevelaken en Nijkerkerveen.  U kunt op verschillende manieren uw inbreng geven:

  • Bijeenkomsten
    Er worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd waar u uw vragen, zorgen en ideeën kunt delen. Bekijk hieronder de data van de bijeenkomsten.
  • Persoonlijke gesprekken
    Om direct omwonenden beter te kunnen betrekken, bieden we persoonlijke gesprekken aan. Neem contact op via asielopvang@nijkerk.eu voor het inplannen van een gesprek.
  • Online vragenlijst invullen
    Woont u in Hoevelaken of Nijkerkerveen? Wij horen graag uw ideeën, zorgen en mening over de asielopvang die we gaan organiseren aan de Middelaarseweg en de hoek Amersfoortseweg/Koolhaaspark. Geef ons alle informatie en gedachtes die u heeft om samen dit proces zo goed mogelijk vorm te geven. 

    Bent u tussen de 18 en 34 jaar en/of heeft u nog geen eigen woning? Dan is er goed nieuws! Op deze locatie worden er ook woningen ontwikkeld speciaal voor jongeren en starters uit Hoevelaken en Nijkerkerveen. Dit is een mooie kans voor u! Vul de vragenlijst in om ons te vertellen hoe u wilt wonen. Wij horen graag van u!

Ga direct naar de vragenlijst 

Wij nodigen u uit voor de volgende meedenkbijeenkomsten: 

Er kunnen voor beide bijeenkomsten per ronde 75 deelnemers meedoen, dus aanmelding is noodzakelijk. Er zijn 2 rondes waarvoor u zich kunt aanmelden, de ene start om 16 uur, de andere start om 19 uur. Als deze vol zitten voegen we een extra bijeenkomst toe waarvoor u zich kunt inschrijven. Laat van tevoren dus weten dat u komt, zodat u zeker weet dat er plek voor u is. 

  • Meedenkbijeenkomst locatie Amersfoortseweg/Koolhaaspark, Nijkerkerveen
    Datum: 3 maart 2025
    Tijdstip: Ronde 1: inloop vanaf 15:30 uur. Start bijeenkomst 16:00 uur
                    Ronde 2: inloop vanaf 18:30 uur. Start bijeenkomst 19:00 uur
    Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
    Locatie: wordt nader bekend gemaakt
    Meld u aan voor de bijeenkomst via het online aanmeldformulier.
     
  • Meedenkbijeenkomst locatie Middelaarseweg, Hoevelaken
    Datum: 5 maart 2025
    Tijdstip: Ronde 1: inloop vanaf 15:30 uur. Start bijeenkomst 16:00 uur
                    Ronde 2: inloop vanaf 18:30 uur. Start bijeenkomst 19:00 uur
    Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
    Locatie: wordt nader bekend gemaakt’
    Meld u aan voor de bijeenkomst via het online aanmeldformulier.

Planning

De gemeenteraad heeft op 6 februari 2025 het algemene plan van aanpak en de plannen voor de locaties Beurtschipper en Nijverheidsstraat besproken. Op 20 februari 2025 volgt hierop de raadsvergadering.

  • Beurtschipper 3 (Nijkerk): naar verwachting klaar in juli 2025.
  • Nijverheidsstraat 7 (Nijkerk): naar verwachting klaar in december 2025.
  • Middelaarseweg (Hoevelaken) en Amersfoortseweg/Koolhaaspark (Nijkerkerveen): naar verwachting klaar in december 2026.

Downloads

Op de pagina 'Downloads' kunt u alle documenten inzien die betrekking hebben op de asielopvang in de gemeente Nijkerk, waaronder:

  • Plan van Aanpak Opvang Asielzoekers (algemeen)
  • Participatieverslagen
  • Plannen van Aanpak voor Beurtschipper en Nijverheidsstraat

Ga direct naar de pagina 'Downloads'.

Meer informatie

  • Bekijk de video over de opvanglocatie aan de Nijverheidsstraat en de video van de opvanglocatie aan de Beurtschipper.
  • Op maandagavond 23 september om 19.00 uur organiseerde de gemeente een online bijeenkomst. De burgemeester legde uit hoe het college de opvangplekken gekozen heeft en waarom. Bekijk de online bijeenkomst terug.
  • Op 15 okt maakte Nieuwsuur een item over de opvangplannen in Nijkerk. Bekijk het item op Nieuwsuur | NPO Start. Dit item begint vanaf 29:40 min. 
  • Krant zoektocht opvangplekken: In 'De Stad Nijkerk' van 26 juni stond informatie over de zoektocht naar opvangplekken. U kunt de krant ook online bekijken.
  • Vlogserie: De gemeente Nijkerk maakte een vlogserie waarin experts vragen beantwoorden en mensen op straat hun mening geven. Bekijk de vlogs op de pagina Video's en vlogs.
  • Oproep van de burgemeester: Burgemeester Gerard Renkema legt uit waarom de gemeente asielzoekers gaat opvangen. Bekijk de oproep via ons YouTube-kanaal.
  • Onlinebijeenkomst: Op 1 juli was er een onlinebijeenkomst. Heeft u deze gemist? Bekijk de uitzending op ons YouTube-kanaal.
  • Item van Nijkerk Nieuws: Nijkerk Nieuws maakte een video-item over de inloopbijeenkomst op 2 juli. Bekijk de video op de website van Nijkerk Nieuws.
  • Nieuwsuur: Nieuwsuur maakte een item over gemeente Nijkerk en dit onderwerp. Bekijk het item op Nieuwsuur | NPO Start, dit item begint vanaf 32 minuten. 

Informatieloket asielopvang

Heeft u vragen, zorgen of ideeën die u wilt bespreken met de gemeente, dan kunt terecht  bij ons Informatieloket Asielopvang. Op de pagina leest u meer over hoe u in contact kunt komen, uw vragen kunt stellen en zorgen kunt uitten.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de opvang van asielzoekers? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief.

Iets betekenen?

Wilt u iets doen voor de asielzoekers? Denk aan gezamenlijke maaltijden bereiden, fietstochten organiseren of helpen met taalles. U kunt zich hier aanmelden via het online aanmeldformulier vrijwilliger asielzoekers.

Woo-verzoeken ingediend over asielopvang

De afgelopen periode zijn er meerdere verzoeken bij de gemeente Nijkerk ingediend in het kader van de Wet open overheid (Woo) over het onderwerp asielopvang. Hiervoor is een speciale pagina in het leven geroepen. Op de website staat algemene informatie over de Woo en het proces van de zoektocht naar opvangplekken. Ook publiceren we hier alle Woo-verzoeken en de gevraagde documenten. De pagina wordt doorlopend bijgewerkt.

Samenleven, samenzijn, in Nijkerk kan het

De gemeente Nijkerk is een gemeenschap met een rijke traditie van hard werken, sociale samenhang en gastvrijheid. Deze waarden hebben door de geschiedenis heen onze samenleving gevormd en zijn ook vandaag de dag de drijfveren van ons bestaan. Dat blijkt eens temeer uit onze gezamenlijke, grote inzet voor een menswaardige opvang van asielzoekers. Vluchtelingen die vaak een lange, zware reis achter de rug hebben, op zoek naar veiligheid en een nieuw begin. We vinden het belangrijk om hen een veilige, welkome plek te bieden in onze gemeenschap. Dat doen we in nauwe samenwerking met alle Nijkerkers, op een manier die recht doet aan de nood van de vluchtelingen en aan de waarden van onze gemeenschap. Op een manier die bijdraagt aan een passende integratie binnen de Nijkerkse samenleving. Vanuit een groot sociaal hart helpen wij mensen in nood, dragen we bij aan de uitdagingen van vluchtelingenopvang in Nederland en zijn we er samen voor elkaar. Samenleven en samenzijn, in de gemeente Nijkerk kan het.