Kleinschalige opvangplekken voor asielzoekers

De gemeente Nijkerk gaat opvang bieden aan 278 asielzoekers, waarvan 24 alleenstaande minderjarigen. Dit is het aantal dat de gemeente moet huisvesten volgens de Spreidingswet. Ook als de Spreidingswet wordt ingetrokken neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid. De gemeente gaat dit doen op vier kleinschalige opvangplekken verspreidt over de drie kernen. De opvanglocaties worden samen met de omgeving verder uitgewerkt. De eerste locatie in Nijkerk opent uiterlijk 1 juli 2025. 

Het gaat om de volgende locaties: 

  • Beurtschipper 3 in Nijkerk (78 personen) 
  • Nijverheidsstraat 7 in Nijkerk (75 personen) 
  • Een terrein aan de Middelaarseweg in Hoevelaken (75 personen) 
  • Een terrein aan de hoek Amersfoortseweg/Koolhaaspark in Nijkerkerveen (50 personen)

De opvangplekken in Hoevelaken en Nijkerkerveen worden gecombineerd met woningbouw voor bijvoorbeeld jongeren of starters. De opvang is tijdelijk voor minimaal vijf jaar. In de plannen van aanpak wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling na vijf jaar. 

Online vragenlijst

Woont of werkt u in de buurt van de uitgekozen opvanglocaties voor asielzoekers aan de Beurtschipper of Nijverheidsstraat in Nijkerk? Of voelt u zich betrokken bij deze locaties? Help ons om de opvang zo goed mogelijk te organiseren en vul de vragenlijst in!

 Ga direct naar de vragenlijst

In gesprek met elkaar 

In november start de gemeente met keukentafelgesprekken. We nodigen direct omwonenden en betrokkenen van de vier opvanglocaties hiervoor uit. Voor de locaties Beurtschipper en Nijverheidsstraat organiseert de gemeente in november bijeenkomsten waarover bewoners, ondernemers en betrokkenen kunnen meedenken. Er komt ook weer een online vragenlijst. Hetzelfde geldt voor de locaties Nijkerkerveen en Hoevelaken begin 2025.

Meedenkbijeenkomsten

Beurtschipper

  • Datum: 19 november 2024 
  • Tijdstip: 16.00 – 20.00 uur 
  • Locatie: Beurtschipper 3 Nijkerk 

Aanmelden kan tot 15 november via asielopvang@nijkerk.eu

Nijverheidsstraat

  • Datum: 26 november 2024 
  • Tijdstip: 16.00 – 20.00 uur 
  • Locatie: Hart van Holland, Berencamperweg 12 in Nijkerk

Aanmelden kan tot 22 november via asielopvang@nijkerk.eu

De opzet van de bijeenkomsten zijn voor beide locaties als volgt: 

  • 16.00 uur: inloop
  • 16.30 uur: ronde 1: presentatie stand van zaken
  • 17.00 uur: keuze uit drie werksessies
  • 18.00 uur: ronde 2: presentatie stand van zaken (gelijk aan ronde 1)
  • 18.30 uur: keuze uit drie werksessies
  • 20.00 uur: afronding

Graag verzamelen we zoveel als mogelijke informatie over de verdere invulling van de locaties. De werksessies zijn ingedeeld in drie thema’s: 

  1. Binnen- en buitenruimte (bijv. indeling, groen, parkeren)
  2. Leren en integreren (bijv. taal, werk, zorg)
  3. Veiligheid en leefbaarheid (bijv. overlast, veiligheid)
  4. Andere belangrijke onderwerpen die bewoners willen inbrengen.

Vier aparte plannen van aanpak

De gemeente Nijkerk maakt vier aparte plannen van aanpak voor de vier kleinschalige locaties. Deze worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Samen met inwoners, ondernemers en organisaties wordt per locatie besproken wat nodig is om de opvang goed te organiseren.  Zaken zoals de inrichting van binnen- en buitenruimtes, vervoer, zorg, onderwijs, daginvulling, werk en veiligheid worden hierin meegenomen. De bespreking van de twee plannen van aanpak voor Nijkerk staan in februari 2025 op de agenda van de gemeenteraad gepland. De plannen voor Nijkerkerveen en Hoevelaken volgen in april 2025. 

Bestaande panden eerst daarna terreinen 

In Nijkerk gaat het om bestaande panden. Voor deze locaties worden de plannen als eerste opgesteld. Naar verwachting spreekt de raad in februari 2025 hierover. Daarna start de gemeente met de daadwerkelijke invulling van de eerste twee opvanglocaties in Nijkerk. Voor de locaties in Nijkerkerveen en Hoevelaken gaat het om terreinen waar nog gebouwd moet worden. Deze plannen worden naar verwachting in april 2025 besproken. Ook hier wordt de buurt bij betrokken.

Meer over de gekozen plekken 

Elke locatie krijgt naast woonruimte ook een recreatieruimte voor de bewoners. Op de locatie aan de Nijverheidsstraat worden centrale voorzieningen voor alle vier de opvangplekken gemaakt, zoals de huisarts, tandarts en onderwijs voor volwassenen. 

De locatie Beurtschipper opent uiterlijk 1 juli 2025. Nijverheidsstraat volgt later dat jaar. De plannen voor Hoevelaken en Nijkerkerveen zijn naar verwachting klaar in maart 2025, en deze locaties openen in de loop van 2025/2026, uiterlijk december 2026.

kaart waarop de locatie van Nijverheidsstraat 7 is aangegeven

 

Nijkerk (gebouw op een bedrijventerrein): Nijverheidsstraat 7 en aangrenzend achterterrein van Gildenstraat 4-6, voor 75 plekken

Het gebouw ligt centraal, op een bedrijventerrein en dichtbij algemene voorzieningen. Dit gebouw is eigendom van de gemeente. De eigenaar van het aangrenzende achterterrein is bereid deze ruimte beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van deze opvangplek. Op dit moment wordt het gebouw gehuurd door Stichting ’s Heeren Loo voor dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Door samen op zoek te gaan naar een betere plek voor ’s Heeren Loo of een combinatie te maken kunnen we de dagbesteding voor deze kwetsbare groep behouden in onze gemeente.

Video opvanglocatie Nijverheidsstraat

Kaart waarop de locatie Beurtschipper 3 is aangegeven

Nijkerk (gebouw op een bedrijventerrein): Beurtschipper 3, voor 78 plekken

Het gebouw ligt op een bedrijventerrein, op een acceptabele afstand van algemene voorzieningen en is goed ontsloten voor voetgangers en fietsers. De eigenaar van dit pand is bereid om medewerking te verlenen. Het gaat om leegstaande kantoren. Deze worden casco opgeleverd. Daardoor kan het snel worden ingericht.

Video opvanglocatie Beurtschipper

Kaart waarop de locatie Middelaarseweg is aangegeven

Hoevelaken (terrein): Middelaarseweg, voor 75 plekken. Met een combinatie van woningen voor doelgroepen zoals jongeren of starters uit Hoevelaken

Het terrein ligt aan de rand van het ontwikkelgebied Klaarwater. Op dit moment is het een weiland. Er is sprake van goede bereikbaarheid van voorzieningen. Er is een mogelijkheid voor slimme combinaties met wonen voor andere doelgroepen.

Kaart met de locatie Locatie Koolhaaspark is aangegeven

Nijkerkerveen (terrein): hoek Amersfoortseweg-Koolhaaspark voor 50 plekken. Met een combinatie van woningen voor doelgroepen zoals jongeren of starters uit Nijkerkerveen

Het terrein ligt tussen woningbouw, industrie en landbouw. Er is sprake van goede bereikbaarheid van voorzieningen. Er is een mogelijkheid voor slimme combinaties met wonen voor andere doelgroepen.

Bekijk hier het participatieverslag en het locatieonderzoek

Van 13 juni tot en met 13 juli 2024 heeft de gemeente Nijkerk inwoners betrokken bij het zoekproces. Daarbij is rekening gehouden met verschillende leefstijlen en drukke agenda’s van gezinnen. Het was belangrijk dat iedereen gemakkelijk en efficiënt kon deelnemen aan het proces. Hieronder zijn de verslagen te lezen over de opbrengst.

Scholing, werk en dagbesteding

De komende periode gaan we aan de slag met de invulling en het programma. Ook gaan we dan bekijken hoe de faciliteiten en voorzieningen worden geregeld. Hoe dan ook wordt geregeld dat kinderen naar school gaan, dat er toegang is tot huisartsenzorg en specialistenzorg en dat er activiteiten worden georganiseerd om bewoners bezig te houden en sociale integratie te bevorderen.  Afhankelijk van hoe groot de opvang is, is er enkele dagen tot de hele week een huisartsenpost (GZA) op de opvangplek aanwezig. Zij verzorgen de eerste medische zorg en kunnen doorverwijzen naar andere zorgverleners.

Veiligheid en leefbaarheid

Veel vragen van inwoners gaan over de veiligheid rondom de opvangplekken. De gemeente maakt, voordat de opvangplekken open gaan, een veiligheidsplan voor de omgeving per opvangplek. Het veiligheidsplan is onderdeel van het plan van aanpak. Dit plan laat zien welke afspraken er zijn gemaakt over veiligheid. De omgeving en betrokkenen worden gevraagd mee te denken over het thema veiligheid en hun inbreng te geven. Het plan wordt ook beoordeeld door de politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester en wordt aangepast als dat nodig is.

Kringloopwinkel Goed Bezig 

Aan de Nijverheidsstraat 7 zit nu een kringloopwinkel en een dagbestedingsruimte van ’s Heeren Loo voor mensen met een verstandelijke beperking. De gemeente kijkt samen met ’s Heeren Loo of deze plek kan worden gebruikt voor de opvang van asielzoekers. ’s Heeren Loo vindt het gebouw niet meer zo geschikt en zoekt samen met de gemeente een nieuwe locatie of kijkt of een combinatie van beide mogelijk is. Zo blijft de dagbesteding in onze gemeente voor deze doelgroep behouden. 

Onderzoek naar eigen beheer 

De gemeente onderzoekt of het de vier kleinschalige opvanglocaties zelf in beheer kan nemen. Veel inwoners geven dit aan in hun reacties aan de gemeente. De gemeente heeft goede ervaring  met zelfbeheer, bijvoorbeeld met de opvang van statushouders in de Passantenhaven aan de Kolkstraat 31 in Nijkerk. Deze kennis en ervaring wordt meegenomen in de plannen van aanpak per locatie. 

Meer informatie

  • Op maandagavond 23 september om 19.00 uur organiseerde de gemeente een online bijeenkomst. De burgemeester legde uit hoe het college de opvangplekken gekozen heeft en waarom. Bekijk de online bijeenkomst terug.
  • Op 15 okt maakte Nieuwsuur een item over de opvangplannen in Nijkerk. Bekijk het item op Nieuwsuur | NPO Start. Dit item begint vanaf 29:40 min. 
  • Krant zoektocht opvangplekken: In 'De Stad Nijkerk' van 26 juni stond informatie over de zoektocht naar opvangplekken. U kunt de krant ook online bekijken.
  • Vlogserie: De gemeente Nijkerk maakte een vlogserie waarin experts vragen beantwoorden en mensen op straat hun mening geven. Bekijk de vlogs op de pagina Vlogs.
  • Oproep van de burgemeester: Burgemeester Gerard Renkema legt uit waarom de gemeente asielzoekers gaat opvangen. Bekijk de oproep via ons YouTube-kanaal.
  • Onlinebijeenkomst: Op 1 juli was er een onlinebijeenkomst. Heeft u deze gemist? Bekijk de uitzending op ons YouTube-kanaal.
  • Item van Nijkerk Nieuws: Nijkerk Nieuws maakte een video-item over de inloopbijeenkomst op 2 juli. Bekijk de video op de website van Nijkerk Nieuws.
  • Nieuwsuur: Nieuwsuur maakte een item over gemeente Nijkerk en dit onderwerp. Bekijk het item op Nieuwsuur | NPO Start, dit item begint vanaf 32 minuten. 

Informatieloket asielopvang

Heeft u vragen, zorgen of ideeën die u wilt bespreken met de gemeente, dan kunt terecht  bij ons Informatieloket Asielopvang. Op de pagina leest u meer over hoe u in contact kunt komen, uw vragen kunt stellen en zorgen kunt uitten.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de opvang van asielzoekers? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief.

Iets betekenen?

Wilt u iets doen voor de asielzoekers? Denk aan gezamenlijke maaltijden bereiden, fietstochten organiseren of helpen met taalles. U kunt zich hier aanmelden via het online aanmeldformulier vrijwilliger asielzoekers.

Woo-verzoeken ingediend over asielopvang

De afgelopen periode zijn er meerdere verzoeken bij de gemeente Nijkerk ingediend in het kader van de Wet open overheid (Woo) over het onderwerp asielopvang. Hiervoor is een speciale pagina in het leven geroepen. Op de website staat algemene informatie over de Woo en het proces van de zoektocht naar opvangplekken. Ook publiceren we hier alle Woo-verzoeken en de gevraagde documenten. De pagina wordt doorlopend bijgewerkt.